Jeżeli martwi cię, że twoje dzieci spożywają zbyt dużo słodyczy lub co gorsza zajadają się niezdrowymi chipsami, to spróbują przedstawić im alternatywę w postaci zdrowej i smacznej przekąski. Idealnie nadają się do tego rodzynki sułtańskie.

Rodzynki – zastosowanie

Rodzynki zna każdy z nas. Powszechnie używamy je do wszelkich wypieków czy ciast. Mają swoje stałe miejsce na wigilijnym stole oraz jako dodatek do serników i keksów. Współcześnie można je kupić praktycznie wszędzie. Najwygodniej jest odwiedzić sklep internetowy z bakaliami. Wystarczy kilka kliknięć myszki, aby złożyć tam zamówienie, a zakupione produkty zostaną nam dostarczone w ciągu dwudziestu czterech godzin.

Historia rodzynek

Rodzynki znane są ludzkości już od starożytności. Tworzy się je z suszonych winogron, a najlepsze odmiany powstają w górzystych obszarach Iranu oraz Turcji. Panujący tam klimat wyjątkowo sprzyja tym uprawom. Rodzynki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też są wyjątkowo bogatym źródłem witamin. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy A, B, C oraz E. ich obecność w naszym organizmie pozytywnie wpływa na naszą odporność, oraz działanie układu nerwowego. Rodzynki poprawiają naszą koncentrację, procesy myślowe i ułatwiają zapamiętywanie wszelkich informacji. Prócz witamin w rodzynkach znajdziemy wiele pierwiastków, które mają niezwykle pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich między innymi potas, cynk, magnez, wapń czy żelazo. Potas ma olbrzymi wpływ na regulowanie ciśnienia krwi w organizmie oraz przeciwdziała ewentualnym zawałom serca i miażdżycy. W odróżnieniu od innych źródeł cukru rodzynki zawierają też bor oraz jod. Jod ma olbrzymi wpływ na funkcjonowanie tarczycy, zaś bor ma właściwości antyoksydacyjne oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, oraz samego mózgu.
W przypadku dolegliwości żołądkowych spowodowanych rodzynkami, sprawdź Lakcid Forte
Ostatecznym argumentem, który powinien cię przekonać w zamianie chipsów na rodzynki, jest to, że owoce te mają wpływ na stan uzębienia u dzieci. Wedle dostępnych badań dzieci, które regularnie spożywały rodzynki sułtańskie, są dużo mniej narażone na próchnicę.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Znajdź nas na facebooku