Pizza jako danie kaloryczne - prawda czy fałsz

Pizza jest uważana za danie typu fast food – czyli niezdrowe, tłuste i przede wszystkim bardzo kaloryczne. A przynajmniej takie pojęcie na temat tego dania funkcjonuje u większości jego wielbicieli. Tymczasem nie jest to prawdą. Dlaczego? Po pierwsze pizza jako danie znacznie odbiega od typowego fast fooda (i to zarówno pod względem składników, jak i samego przygotowywania), a po drugie – kaloryczność pizzy może być bardzo zróżnicowana (w tym przypadku jest ona uzależniona w głównej mierze od dodatków, ciasta czy sosu). Zatem przygotowując danie można zdecydować o tym, jaką kaloryczność będzie miała dana pizza. Kraków zaprasza smakoszy na różnorodne odmiany tego włoskiego placka.

Ciasto

Samo ciasto do pizzy to najmniej kaloryczna część tego dania. Do jego przygotowania wystarczy mąka, drożdże, woda, sól i czasami (według upodobań) kilka łyżek oliwy z oliwek. Tak przygotowana baza nie zawiera tłuszczy, a tym samym – nadmiaru kalorii. I co ważne w przypadku osób dbających o linię – według dietetyków znacznie mniej kaloryczne jest cienkie ciasto, czyli te najbardziej tradycyjne. Większą ilością kalorii charakteryzuje się pizza na grubym cieście, czyli ulubione danie Amerykanów. Zatem sposobem na obniżenie kaloryczności pizzy jest wybieranie tej na cienkim cieście. Dodatkowo można zdecydować się na placki wypiekane z mąki kukurydzianej, razowej lub bezglutenowej – co także zmniejsza ich kaloryczność i podnosi walory zdrowotne.

Dodatki

Największy wpływ na kaloryczność pizzy mają różnorodne dodatki, które są wykorzystywane do jej przygotowania. Oczywiście do tych najzdrowszych (i najmniej kalorycznych) należą te podstawowe – pomidory, ser mozzarella, odrobina oliwy z oliwek i świeże zioła. Osoby dbające o linię mogą także zdecydować się na pizzę wegetariańską, która opiera się na samych warzywach. Natomiast tłuste mięsa, żółty ser czy sos na bazie majonezu niewątpliwie czynią z pizzy bombę kaloryczną. I o ile od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić, to czasami lepiej postawić na minimalizm. Potrawa mniej tłusta i z mniejszą ilością dodatków to zawsze ta sama smakowita pizza. Kraków zaprasza do pizzerii, w których można spróbować bardzo różne odmiany tego dania.

Pizza to danie, które wbrew pozorom wcale nie musi być bardzo kaloryczne. Wystarczy wybrać odpowiednie dodatki, aby cieszyć się jej smakiem bez obawy o nadprogramowe kilogramy.

Sprawdź na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny!

Podobne wpisy:

Znajdź nas na facebooku