Wyjście do restauracji to jeden ze sposobów na spędzenie wolnego czasu. Nasi rodacy coraz częściej spędzają urlop we Włoszech. Włoskie smaki większości bardzo przypadają do gustu. Wizyta w restauracji z włoską kuchnią to możliwość oddania się kulinarnym wspomnieniom przywiezionym z Italii. Daniem zamawianym w nich wyjątkowo często jest pizza.
Do polskich restauracji i domów pizza trafiła pod koniec lat 80. Kilkanaście lat później danie to stało się niezwykle w Polsce popularne. Chociaż wiele restauracji przygotowuje pizzą bardzo zbliżoną do włoskiego oryginału (na spodzie ciasta jest najwyżej cztery składniki), to w wielu przygotowuje się pizzą w bardziej bogatej wersji. Nie wynika to z niewiedzy kucharza, ale z odmiennych gustów kulinarnych Włochów i Polaków. Wolimy, gdy na pizzy ułożonych jest więcej dodatków, gdy przeważają w nich typowo polskie dodatki: pieczarki, kiełbasa i żółty ser. Nie oznacza to jednak, że nie ma w Polsce restauracji, w których można zjeść typowo włoską pizzę z trzema, czterema dodatkami. Smakosze zajadają się między innymi bardzo prostą, słynną na całym świecie margheritą. Na wierzchu tej pizzy są tylko dobrej jakości, dojrzewające w słońcu pomidory, mozzarella i świeża bazylia.
Ciasto na pizzę składa się z mąki (tipo 00), drożdży, wody, odrobiny soli i oliwy. Trzeba wyrobić je ręcznie i pozostawić na kilka godzin na wyrośnięcia. Ręcznie formuje się także spód pizzy. Idealna grubość ciasta przed upieczeniem to 3 milimetry. Włosi pieką pizzę w piecach opalanych drewnem, w wielu polskich restauracjach również wypieka się pizzę w takich piecach. Pizza nie może być sucha i twarda, powinna być chrupiąca i lekko wilgotna. Nie może więc spędzić w piecu zbyt wiele czasu.
Polacy kochają pizzę. Chętnie zamawiają pizzę capriciossa i margherita, ale popularnością cieszą się także polskie wersje pizzy. Ulubione dodatki Polaków to szynka, pieczarki, papryka. Smakosze chętnie wybierają pizzę po marynarsku. Wielu zwolenników ma także pizza na grubym cieście.