Warzywa i owoce jemy pięć razy dziennie

W każdym posiłku powinna znaleźć się porcja warzyw. Owoców może być trochę mniej, chociaż one także można dodać do każdego posiłku. Na talerzach powinno być kolorowo, gdyż każda kolorystyczna grupa warzyw ma charakterystyczne tylko dla siebie zalety.

Zielone

Ten kolor świadczy o tym, że w warzywach i owocach jest mnóstwo chlorofilu. Są one bogate w witaminy z grupy B, C, E i K. Są także bogate w magnez, fosfor i żelazo. Zawartość chlorofilu sprawia, że oczyszczają organizm z toksyn. Zielone warzywa są szczególnie bogatym źródłem kwasu foliowego – witaminy B9. Bierze ona udział w produkcji noradrenaliny i serotoniny. Niedobór kwasu foliowego w ciąży grozi uszkodzeniem cewy nerwowej u dziecka. U osób dorosłych zakłóca zdolność koncentracji, może wywoływać stany depresyjne.

Fioletowe i bordowe

Im warzyw mają ciemniejszy kolor, tym są bardziej bogate w antocyjany. Chronią one między innymi przed skutkami długotrwałego stresu, przede wszystkim przed chorobą wrzodową. Przed miażdżycą bardzo skutecznie chroni resweratrol. Duże ilości tego barwnika zawierają ciemne winogrona, trzeba jednak jeść je razem ze skórkami i pestkami.

Czerwone

Ich najważniejsze składniki to: antocyjany, potas i likopen. Cała trójka chroni przede wszystkim układ sercowo-naczyniowy. Antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne, likopen obniża poziom złego cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.

Pomarańczowe i żółte

Swoją barwę warzywa i owoce z tej grupy zawdzięczają dużej ilości związków z grupy karotenów. Są one niezbędne do produkcji przez organizm witaminy A. Dzięki niej dobrze pracują najważniejsze komórki układu odpornościowego – limfocyty. Dieta, która zawiera duże ilości warzyw i owoców w słonecznych kolorach wzmacnia odporność organizmu.

Warto jeszcze na koniec dodać, że zielone oraz żółte warzywa i owoce są bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny. Chronią one przed zwyrodnieniem plamki żółtej, wspomagają także leczenie tego schorzenia. Z uwagi na zawarty w owocach cukier, zaleca się jeść je do południa.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Znajdź nas na facebooku