Jakie produkty pozwolą nam zdrowo i długo żyć?

Długie życie w dobrej formie zapewnią nam pewne produkty, które wprowadzimy do swojego jadłospisu. Zdrowa dieta to taka, w której nie brakuje żadnych składników odżywczych: węglowodanów złożonych, białka, warzyw i owoców.

Zapobiegamy cukrzycy

W utrzymaniu poziomu cukru w normie pomaga dieta złożona z węglowodanów złożonych. Taką kuchnię stosują między innymi Chińczycy, którzy rzadko chorują na cukrzycę. Idąc za ich przykładem w naszej diecie nie powinno zabraknąć kasz, pełnoziarnistego ryżu (bardzo bogaty w błonnik), roślin strączkowych i warzyw. W utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi pomoże nam właściwe przygotowywanie potraw. Dania starajmy się przygotowywać ze świeżych produktów, warzywa najzdrowsze są duszone, gotowane na parze lub krótko smażone na dobrym oleju roślinnym, na przykład sezamowym. Do tego pamiętajmy, aby dodawać do dań czosnek i świeży imbir, które nie tylko dodadzą daniom smaku, ale pomogą też utrzymać w normie cukier.

Wspieramy odporność

Najlepsza dla serca, ale też na odporność jest dieta śródziemnomorska. Za przykładem Greków sięgajmy po ryby, warzywa, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Zawarte w nich witaminy i minerały, substancje antybakteryjne i przeciwwirusowe, przeciwutleniacze są bardzo dobre dla serca, podnoszą także odporność. Pokochajmy przede wszystkim bogate w likopen pomidory i czosnek. Co ciekawe, zawartość likopenu jest wyższa w przetworach z pomidorów: sosach i przecierach. Warto dodać, że na odporność dobrze wpływa także aloes.

Wspieramy serce

Tłuszcze ubogie w nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają między innymi chorobie niedokrwiennej serca. Starajmy się 2-3 razy w tygodniu jeść ryby morskie. Dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są nie tylko ryby, ale także olej rzepakowy. Zalecana dzienna porcja oleju rzepakowego to 2 łyżki.

Wspieramy układ pokarmowy

Korzystajmy z bogactwa kiszonych warzyw. Kiśmy i jedzmy zimą nie tylko kiszone ogórki i kapustą, ale także czosnek i buraki. Dodatkowo nie zapominajmy o jogurtach naturalnym i zsiadłym mleku. Dostarczają one probiotyków i kwasu mlekowego.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Znajdź nas na facebooku