Dobra pizza: jak ją zrobić?

Spędzanie wolnego czasu w restauracji jest bardzo modne. Polacy chętnie chodzą nie tylko do restauracji z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, ale także z kuchni włoskiej. Dużą popularnością cieszą się te, w których można zjeść pizzę. Chętnie chodzimy do tych restauracji, w których pizzaiolo (kucharz, który wyrabia tylko pizzę) przygotowuje ją na oczach gości.

Jak przygotowywana jest pizza?

Przygotowanie ciasta na pizzę zajmuje kilka godzin – tyle czasu potrzebuje na wyrośnięcie dobre ciasto na pizzę. Do tego zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej wyrośniętego ciasta nie powinno formować się maszynowo czy używając wałka. Powinno być formowane ręcznie, to właśnie patrzenie, jak pizzaiolo formuje ciasto wyłącznie palcami obu dłoni sprawia ogromną frajdę gościom restauracji. Na uformowanym placku układane są następnie dodatki. Gotowa pizza wędruje do pieca, we Włoszech zawsze piecze się ją w piecu opalanym drewnem. W polskich restauracjach bywa z tym różnie, w jednym piecze się ją w piecach na drewno, w innych w elektrycznych. Pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze, czas pieczenia to 6-10 minut. Dobrze wypieczona pizza ma lekko uniesione, zarumienione brzegi, jest pulchna.

Jakie składniki mogą znaleźć się na wierzchu pizzy?

Na wierzchu pizzy układać można bardzo różne dodatki. Margherita – jedna z najstarszych i zdaniem wielu najsmaczniejsza – to bardzo skromna pizza tylko z trzema dodatkami: pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Tak skromna wersja pizzy niekoniecznie jednak przypada do gustu wielu Polakom, większość zamawia pizzą z większą ilością dodatków. Na wierzchu pizzy układane są więc pieczarki, szynka, oliwki, owoce morza, karczochy. Panowie lubią zamawiać pizzę z boczkiem.

Do Polski pizza trafiła w latach 80. Danie, które wówczas sprzedawano miało niewiele wspólnego z włoskim pierwowzorem. Dziś to się zmieniło i w wielu restauracjach możemy zjeść naprawdę bardzo smaczną pizzę, która smakiem nie ustępuje tej podawanej we włoskich pizzeriach. Do zamawianych najczęściej należy capricciosa i hawajska.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Znajdź nas na facebooku